آیا منطقه آزاد با گمرک ارتباطی دارد؟

در این مقاله سعی داریم در مورد ارتباط منطقه آزاد با گمرک اطلاعاتی ارائه دهیم. اما در ابتدا لازم است در مورد تعریف منطقه آزاد، اطلاعاتی ارائه دهیم. منطقه آزاد را به عنوان منطقه‌ای می‌شناسند که قوانین موجود در آن با قوانین داخلی کشور متفاوت است. در واقع تمامی شرکت‌ها و فعالین اقتصادی، می‌توانند با شرایط و قوانین ویژه در این منطقه فعالیت کنند. ویژگی‌های منطقه آزاد عبارت است از:

  • معاف بودن از پرداخت مالیات: به این نکته توجه کنید که در بسیاری از منطقه‌های آزاد جهان، شرکت‌ها از پرداخت مالیات‌ معاف می‌باشند. دلیل این موضوع، متفاوت بودن شرایط این منطقه نسبت به منطقه‌های دیگر است. هدف از ایجاد منطقه آزاد، جذب سرمایه و توسعه اقتصادی در کشور است. دولت در اینگونه مناطق با هدف جذب سرمایه گذار، مالیات مربوط به فعالیت تجاری را به صورت کامل می‌بخشد. به این نکته دقت کنید که انجام فعالیت اقتصادی و تجاری در منطقه آزاد می‌بایست بر اساس قوانین گمرک کشور باشد.
  • دسترسی به بازار جهانی: در ادامه توضیح در مورد ارتباط گمرک با منطقه آزاد باید گفت، در منطقه آزاد دسترسی به بازار جهانی به راحتی انجام می‌شود. دلیل این موضوع وجود قوانین گمرکی ساده‌تر در این مناطق است. در واقع شرکت‌ها می‌توانند با استفاده از قوانین گمرکی آسان در این منطقه، به صادرات و واردات کالا بپردازند. در نتیجه با توجه اطلاعاتی که در این قسمت ارائه دادیم، هر شخص حقوقی و حقیقی می‌تواند کالاها و خدمات مورد نظر را بدون در نظر گرفتن قوانین سخت گمرکی صادر یا وارد کند.

 

ارتباط منطقه آزاد با گمرک

نکته مهمی که می‌بایست در مورد ارتباط منطقه آزاد با گمرک گفته شود، مبحث مالیاتی آن است. در منطقه آزاد، کالاها و خدمات بدون پرداخت مالیات و عوارض  گمرک تبادل می‌شوند. همچنین شرکت‌های فعال در این منطقه، از تسهیلات بانکی ویژه‌ای برخوردار می‌شوند. با این وجود باید یادآوری کنیم که هنگام انجام فعالیت‌های اقتصادی در منطقه آزاد، نباید از قوانین کلی گمرک صرف نظر کرد. برای اینکه بتوانید به راحتی در این منطقه فعالیت کنید، می‌بایست دارای منابع مالی قوی و سابقه کار مرتبط در این زمینه باشید.

 

هدف از ایجاد منطقه آزاد چیست؟

جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی و همچنین توسعه صنعت و تجارت در کشور، هدف اصلی ایجاد مناطق آزاد در کشور است. تمامی دولت‎‌ها سعی می‌کنند با فراهم کردن شرایط مناسب برای صادرات و واردات کالا، به پیشرفت اقتصادی کشور کمک کنند. در حقیقت مناطق آزاد به عنوان پل ارتباطی میان دولت و بخش خصوصی عمل می‌کنند. سازمان گمرک کشور با وضع قوانین ساده در این منطقه، به رشد اقتصادی کشور کمک شایانی خواهد کرد.

 

 چه فعالیت‌هایی در این نوع مناطق انجام می‌شود؟

منطقه آزاد همانطور که از نام آن پیداست به منطقه‌ای گفته می‌شود که در آن تمامی فعالیت‌های صنعتی و بازرگانی به صورت کاملا آزاد انجام می‌شود. لازم به یادآوری است که انجام فعالیت‎‌های بانکداری و بورس نیز در این منطقه با قوانین و مقررات ساده‌تری انجام می‌پذیرد. باید متذکر شویم که در منطقه آزاد های مختلف، فعالیت‌های متفاوتی انجام می‌شود. به عنوان مثال: در منطقه آزاد قشم، بیشتر فعالیت‌های گردشگری انجام می‌شود. این در حالی است که در منطقه آزاد انزلی انواع فعالیت‌های گردشگری، شیلات و صنایع غذایی انجام می‌شود.

 

نحوه عملکرد منطقه آزاد در ارتباط با گمرک

در ادامه توضیحات در مورد ارتباط منطقه آزاد با گمرک باید گفت، در منطقه آزاد قوانین و مقررات خاصی حاکم است. وجود این قوانین به شرکت‌ها کمک می‌کند که در هزینه‌های خود صرفه جویی کرده و راندمان کاری بالاتری داشته باشند. سازمان گمرک کشور، به شرکت‌ها اجازه نگهداری و حمل و نقل کالاها را می‌دهد. با بهره گیری از قوانین موجود در مناطق آزاد، می‌توان حجم تجارت بین المللی را تا حد چشمگیری افزایش داد. همچنین دسترسی به بازارهای جهانی، نتیجه استفاده از فرصت‌های موجود در منطقه آزاد است. لازم به ذکر است که در این گونه مناطق، نیازی به پاسخگویی به سامانه گمرکی در رابطه با تحویل کالا نیست. به بیان دیگر انجام فعالیت‌های تجاری در منطقه آزاد، معاف از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده است.

……..

 

نحوه پرداخت مالیات و هزینه گمرک در منطقه آزاد

همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، در منطقه آزاد افراد و همچنین شرکت‌ها از پرداخت مالیات بر درآمد خود معاف هستند. همچنین این معافیت شامل مالیات بر ارزش افزوده و سایر مالیات‌های دولتی نیز می‌شود. اما شرکت‌هایی که در زمینه واردات و صادرات کالا در منطقه آزاد فعالیت می‌کنند، می‌بایست هزینه‌های سفارشات گمرکی، هزینه خدمات عمومی و هزینه حقوق کارکنان را به صورت کامل پرداخت کنند. به این نکته توجه کنید که انجام فعالیت‌های تجاری و اقتصادی در منطقه آزاد دارای سود دهی بسیار بالایی است. همین موضوع موجب جذب سرمایه گذاران به این منطقه شده است.

 

 

افزایش حجم تجارت بین المللی در نتیجه کاهش عوارض گمرکی

ارتباط منطقه آزاد با گمرک، ارتباطی است که موجب افزایش حجم تجارت بین المللی می‌شود. گمرک قوانین ساده‌تری را برای فعالیت اقتصادی در منطقه آزاد در نظر می‌گیرد. همین موضوع موجب افزایش حجم تجارت بین المللی خواهد شد. این موضوع به معنای افزایش تبادل کالا و خدمات بین شرکت‌های مختلف است. برای اینکه این هدف محقق شود، منطقه آزاد تسهیلاتی را برای جذب سرمایه گذاران در نظر می‌گیرد. یکی از مهمترین این تسهیلات، ارائه تسهیلات گمرکی است. در واقع منطقه آزاد با ارائه تسهیلات گمرکی به سرمایه گذاران، فرآیند صادرات و واردات کالا را بسیار ساده می‌کند. در ادامه به ارائه توضیح در مورد موضوعاتی می‌پردازیم که موجب افزایش حجم تجارت بین المللی شده است.

  • حذف محدودیت‌ها: در منطقه آزاد محدودیتی برای صادرات و واردات کالا وجود ندارد. همین موضوع موجب افزایش حجم تجارت بین المللی می‌شود.
  • ارائه تسهیلات بانکی و مالی در منطقه آزاد: در بسیاری از مناطق آزاد کشور، تسهیلات مالی بسیاری برای شرکت‌ها در نظر گرفته می‌شود. اعطای وام کم بهره یکی از حمایت‌های مالی است که دولت از شرکت‌های فعال در منطقه آزاد می‌کند. ارائه تسهیلات مالی به شرکت‌ها کمک می‌کند تا رشد و توسعه خود را در این منطقه بهبود ببخشند.  در آخر به این نکته توجه کنید که واردات کالاهایی که با شرع مقدس اسلام در تضاد هستند نیز در مناطق آزاد ممنوع می‌باشد.

 

جذب سرمایه گذار خارجی در منطقه آزاد

وجود قوانین گمرکی ساده در منطقه آزاد موجب جذب سرمایه گذار خارجی در کشور شده است. گسترش اشتغال و رفاه در کشور نتیجه جذب سرمایه گذاران خارجی خواهد بود. سیاست گذاری درست، شناخت موانع و اجرای دقیق قوانین مربوط به منطقه آزاد، باعث جلب نظر سرمایه گذاران خارجی خواهد شد. همچنین حفاظت از حقوق مالکان نیز، یکی از اقداماتی است که دولت برای جذب سرمایه گذاران خارجی انجام می‌دهد. در واقع وجود قوانین حفاظت از حقوق مالکان، باعث افزایش اعتماد سرمایه گذاران به منطقه آزاد و همچنین کشور می‌شود. همچنین زیرساخت‌های مناسب مانند: بنادر، فرودگاه‌ها و جاده‌های خوب نیز جهت جذب سرمایه گذار خارجی لازم است. این روزها دولت‌ها تمام سعی خود را برای حفاظت از حقوق سرمایه گذاران خواهند کرد.

 

 

دسترسی به نیروی کار ماهر در منطقه آزاد

با وجود قوانین گمرکی ساده در منطقه آزاد، سرمایه گذاران داخلی و خارجی بسیاری به این منطقه جذب شده‌اند. این موضوع موجب ایجاد فرصت‌های شغلی فراوانی شده است. به همین دلیل نیاز به نیروی کار ماهر و متخصص در این منطقه به شدت حس می‌شود. نیروی کار ماهر شامل کارشناس فنی، مترجم، حسابدار، پزشک و وکیل خواهد شد. وجود دانشگاه‌های بین المللی و آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای معتبر در منطقه آزاد، باعث پرورش نیروی کار ماهر و کاربلد شده است. شرکت‌هایی که در منطقه آزاد به فعالیت مشغول هستند، به راحتی می‌توانند از تخصص نیروهای متخصص استفاده کنند. ارتباط منطقه آزاد با گمرک موجب ایجاد اشتغال زایی بسیار زیاد در این منطقه خواهد شد.

 

حمایت سازمان گمرک از فعالیت‌های تجاری

در حقیقت تمامی مناطق آزاد در کشور از تشکیلات گمرکی بهره می‌برند. تمامی شرکت‌ها موظفند هنگام انجام فعالیت‌های تجاری که شامل واردات و صادرات کالا می‌شود، از قوانین گمرکی تبعیت کنند. در نقطه مقابل سازمان گمرک کشور موظف است از تمامی سرمایه گذاران داخلی و خارجی در منطقه آزاد حمایت کند. انجام واردات و صادرات کالا در منطقه آزاد مشمول پرداخت هزینه گمرکی  در کشور ایران نمی‌شود. هدف از وضع چنین قانونی، افزایش مبادلات تجاری بین ایران و کشورهای دیگر است. منطقه آزاد به منطقه معاف از مالیات نیز معروف است.

 

وظایف سازمان گمرک در منطقه آزاد

در این بخش از مقاله به ذکر اطلاعاتی در مورد وظایف سازمان گمرک در منطقه آزاد می‎‌پردازیم. همچنین ارتباط منطقه آزاد با گمرک، موضوع مهمی است که حتما باید به آن پرداخته شود.

 

بررسی کالاهای وارد شده

یکی از وظایف اصلی گمرک در منطقه آزاد، بررسی کالاهای وارد شده به کشور است. هدف از انجام این کار، اطمینان از عدم ورود هرگونه کالای ممنوعه به کشور می‌باشد. همچنین این سازمان مدارک و مجوزهای لازم برای انجام امور بازرگانی را مورد بررسی قرار می‌دهد. این مدارک شامل: فاکتور بارنامه، گواهی سلامت کالا، گواهی مبدا و بسیاری دیگر می‌شود.

 

پشتیبانی از امور مربوط به تجارت

سازمان گمرک با حفظ حقوق مالکان و تسهیل امور مربوط به صادرات و واردات کشور، از فعالیت های تجاری و بازرگانی پشتیبانی می‌کند. همچنین این سازمان با ارائه مشاوره تجاری، شرایط را برای انجام تخصصی امور بازرگانی فراهم خواهد کرد.

 

اجرای قوانین

در حقیقت سازمان گمرک به صورت وسیع بر فعالیت‌های تجاری نظارت کرده و از هر نوع فعالیت غیر قانونی پیشگیری می‌کند. ارتباط منطقه آزاد با گمرک ارتباطی است که به رشد اقتصادی کشور کمک فراوانی می‌کند.

 

نتیجه گیری

در این مقاله سعی کردیم در مورد ارتباط منطقه آزاد با گمرک، اطلاعاتی ارائه دهیم. امیدواریم با مطالعه این مطلب اطلاعات مفیدی در این زمینه به دست بیاورید. از اینکه تا انتهای مقاله همراه ما بودید بسیار سپاسگزاریم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *